Couci couca

Couci Couca oli ranskalaisen Lycée David d’Angers’n ja Kallion lukion oppilaiden näytelmä-yhteistyöprojekti. Couci, couca/Kuusi kuussa oli tasapuolisesti suomen ja ranskan kieltä käyttävä oppilaiden valmistelema näytelmä. Koko projekti alkoi Keväällä 2004, kun Kallion lukion ranskan opiskelijoiden abiryhmä lähti Pariisiin. Siellä he kävivät Loiren rannalla tutustumassa Angers’n kaupunkiin ja OKIBU’n teatteriryhmään.

Ryhmän oli perustanut vuonna 2002 Ludovic Kerfendal, joka oli Suomessa opettaessaan tutustunut Kallion lukioon. Vuodesta 2002 alkoi myös yhteistyö hänen ja Kallion lukion välillä. OKIBU’n teatterissa näytteli myös Kallion lukion entinen oppilas Kira Poutanen, joka puhui puolet roolisanoistaan Suomen kielellä. Tästä kokemuksesta lähti idea projektiin.

Couci, couca/Kuusi kuussa valmistui kolmen jakson aikana. Elokuussa 2004 Suomeen tuli käymään muutama ranskalainen, jotka olivat autuaan tietämättömiä Suomesta ja sen kulttuurista. Ranskalaisten täällä ollessa päätettiin neljä teemaa: baari, metsä, sauna ja moderni kaupunkilaiselämä. Nämä erotettiin toisistaan lavasteilla, musiikilla ja valoilla. Elokuussa ranskalaiset näyttelijät myös ideoivat kulttuurien kohtaamisessa. Nämä ideat työstettiin tekstiksi yhteistyössä Lycée David d’Angers’n opiskelijoiden kanssa. Syyskuusta 2004 helmikuuhun 2005 ranskalaisen koulun ja Kallion lukion oppilaan olivat sähköpostitse yhteydessä toisiinsa. He vaihtoivat ideoita tekstistä ohjaajan ja ranskalaisten näyttelijöiden kanssa.

Suomen päässä valmisteltiin tähän aikaan koreografiaa Anne Raudaskosken ohjauksessa, sekä näytelmän musiikkia näiden neljän teeman ympärille. Musiikin sävelsi ja sovitti Kallion opiskelija Mikael Kuosmanen. Helmikuussa oppilaat ja ranskalaiset näyttelijät tapasivat ja tekeillä ollut aineisto yhdistettiin kokonaiseksi juoneksi. Ludovic Kerfendal tuli käymään hiihtolomalla Suomeen jatkamaan näytelmää kahdeksi viikoksi. Ranskalaiset näyttelijät liitettiin kohtauksiin ja suomalaiset hahmot luotiin juonen sisään. Huhtikuussa 2005 Ludovic Kerfendal saapui jälleen kahdeksi viikoksi työstämään näytelmää.

Näytelmä sai lopullisen muotonsa ja se esitettiin 27.4.2005 kahteen kertaan Suomessa. Seuraavana päivänä matka jatkui Pariisiin ja vappuaattona näytelmä esitettiin l’Institut finlandais’ssa. 2.5. opiskelijat jatkoivat Angers’n kaupunkiin, jossa he esiintyivät Champ de Bataille-teatterissa viisi kertaa 8.5.2005 saakka.

Tammikuussa 2006 Angers’laiset saapuivat käymään Kallion lukiossa esittämään omaa ”Qu’est-ce qu’on attend pour être hereux”-näytelmäänsä. He viettivät täällä Pohjoisessa ikimuistoisen viikon lumen keskellä.

Koko projekti oli onnistunut kokonaisuus, vaikka budjetti aluksi petti ja soveltamista piti tehdä pitkin matkaa. Käsikirjoitusta piti esimerkiksi muuttaa niin, että Ludovic Kerfendal näytteli kaikki ranskalaisten roolit loppuun, vaikka ne oli aloitettu kolmen ranskalaisen näyttelijän kanssa elokuussa Suomessa. Opiskelijoiden motivaatiota kokemuksen lisäksi lisäsivät näyttämöilmaisusta saadut kaksi kurssia ja ranskan kielen lisäkurssi. Ranskan kielen opettaja Helena Heinonen sanoo projektista, että vaatii oppilailta paljon rohkeutta nousta näyttämölle esittämään roolia ranskan kielellä. Hänen mielestään on kuitenkin ilmeistä, että kiinnostus ranskan kieleen ja ranskalaiseen kulttuuriin on kasvanut. Mukana olleet opiskelijat pärjäsivät poikkeuksellisen hyvin Ranskan kuullun ymmärtämisessä ylioppilaskirjoituksissa ja saivat myös toivottavasti elinikäisiä ystäviä näistä ranskalaisista yhteistyökumppaneista.