Et tu Brute!

Et tu Brute! from Vilma Vantola on Vimeo.

Et tu Brute! oli opiskelijavaihtoprojekti Kallion lukion ja roomalaisen Liceo Viscontin välillä. Historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin projekti sai alkunsa syksyllä 2008. Keväällä 2009 roomalaiset majoittuivat Kalliolaisten perheisiin Suomessa. Projektin ensimmäinen osa kului tutustumiseen ja kulttuurierojen vertailuun käytännön sekä seminaarin avulla, joissa opiskelijat esittelivät etukäteen tehtyjä ryhmätöitä. Eroamisen aika tuli liian nopeasti ja se oli erittäin haikea, mutta ajatus jälleennäkemisestä Roomassa lämmitti.

Brutukset matkustivat yhdessä Rikun, Jarin ja Irman kanssa Roomaan lokakuussa 2009. Vaikka Kallion lukio onkin museoviraston suojelema, ei se vedä vertoja Liceo Viscontille missään suhteessa. Myös luksussunnot ja kodinhoitajat hämmensivät kalliolaisia, mutta euron cappuccinot ilahduttivat suuresti. Ensimmäiset päivät olivat rankkoja, kun kiertelimme vuosituhansia vanhoilta kulttuurikohteilta toisille ihastelemassa ryijyjä ja opiskelemassa mosaiikeista. Jokainen ryhmä oli valmistellut opastuksen jostakin Rooman alueesta, kuten Vatikaanista ja Trasteverestä. Teimme myös päivämatkan Rooman ulkopuolelle Tivolin kaupunkiin yhdessä roomalaisten opiskelijoiden kanssa. Ruokavalio matkalla oli hyvin yksipuolinen, mutta sitäkin maukkaampi: pitsaa, pastaa ja jäätelöä.

Parhaiten mieleen jäi reissusta uudet ystävyyssuhteet, yhteislaulut, oppaiden hauskat englannin aksentit ja hyppykuvat. Ryhmän välille syntyi hyvä yhteishenki ja yhteyttä on pidetty paljon Rooman matkan jälkeenkin. Kuvia olisi tuhansia, mutta muistot ovat miljoona kertaa niitä arvokkaampia. Onneksi heitimme kolikot Fontana di Treviin, joten tulemme vielä palaamaan Roomaan!

Kuvat Vilma Vantola