Biologian opiskelua

Kalliolaisten biologian opiskelua 3. jaksossa ympäri kaupunkia.

Koulun vanhan labraluokan valtasivat ihmisen biologian kurssilaiset ja elimet. Parasta oli saada lampaan elinpaketti suoraan Orimattilasta tuoreeltaan ihmeteltäväksi. Henkitorvesta puhaltamalla pillillä sai keuhkot pullistumaan hienosti. Piti vain muistaa ettei imaise sisäänpäin. Sian sydämestä ei meinannut löytyä vasenta ja oikeaa kammiota, myös luut, munuaiset ja keuhkot ihmetyttivät. Ai tämmöisiä ne ovat oikeasti.

Bioteknologia-kurssilaiset pääsivät Meilahteen tutustumaan Anu Wartiovaaran tutkijoiden opastuksella Biomedicumin laboratorioiden arkeen. Saimme nähdä ja kuulla miten kasvatetaan ihon sidekudossoluja, ja miten ne voidaan erilaistaa kantasoluiksi ja edelleen hermosoluiksi. Hermosoluissa voidaan nähdä millaisia muutoksia geenimutaatiot aiheuttavat niiden toimintaan ja yrittää lääkitä niitä. Solutasolta itse aivoihin ei ole pitkä matka. Hiirulaiset ovat joutuneet uhrautumaan tieteelle. Saimme tuliaisiksi hiiren aivoista tehdyn preparaatin jota voimme ihmetellä koulussa. Parasta oli tietysti päästä itsekin vähän tekemään geneettistä perustyötä eli monistamaan DNA:ta ja tutkimaan sitä. Paikalla käväisi myös Kallion lukiosta lakin saanut Pieti, joka löysi tiensä lukioaikoina luonnontieteiden pariin ja on onnellinen molekyylibiologian opiskelija. Hienoa, että hän on päässyt tekemään tutkimustyötä Biomedicumiin!

Tiedebussi 506 hurautti Meilahdesta Kumpulan kampuksen kautta Viikkiin, jossa oli tiedossa laborointia. Kaikille valkoisen takit päälle ja suojakäsineet. Voitaisko me saada tällaiset takit koulussakin? Ehkä biologian ja kemian opiskelu lisääntyisi jos siihen liittyisi asiaankuuluva vaatetus? Kiitos bio-popille että pääsimme Biokeskus 1 labraan eristämään DNA:ta maksasta ja käsittelemään bakteerin DNA:n katkaisuentsyymeillä. Finpipettien ja elektroforeesin käyttöä pääsi harjoittelemaan, lisää laboratoriohommia on tiedossa jos lähtee opiskelemaan biologiaa.

Kuvat ja teksti: Sari Laurila