kuuntele radiojuttuja!

Radiokurssi (ME3) huipentuu 2–3 hengen ryhmissä tehtäviin suoriin lähetyksiin. Tunnin mittaiset lopputyölähetykset toimitetaan HattuRadiossa Helsingin kaupungin nuorten mediakeskuksessa. Lähetysten dramaturgia (kaikki studiopuhe, juttupaikat, musiikit, muu äänimaailma) suunnitellaan osana kurssia.

Jokainen kurssilainen tekee lopputyölähetykseen myös oman journalistin radiojutun ja editoi sen. Tässä niitä, ole hyvä! Kuunneltavissa on juttuja kevään 2014, syksyn 2013 sekä lukuvuosien 2012–2013 ja 2011–2012 radiokursseilta. Alhaalla on kuvia tekijöistä suorissa lähetyksissä.

Koulun omien kurssien lisäksi Kallion radiotyöläiset tekevät radioproduktioita myös muiden alan opiskelijoiden kanssa. Pääkaupunkiseudun parhaaseen radiokerhoon kuuluvat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Laajasalon opisto, Vaskivuoren lukio, Taideyliopisto, Kirjasto 10, Kallion lukio ja HattuRadio. Viimeisimmät yhteistyöprojektit olivat

Kaupunkiradio 89,7 MHz keväällä 2013.
ja
Kaupunkiradio 92,2 MHz keväällä 2014.Kevään 2014 radiojuttuja
1. Helsingin kummitukset
Anna Finnilä, Helsingin kaupunginmuseon kummitusvastaava, vei Osiiriksen ja Tarun klassiseen kummituspaikkaan: Ruiskumestarin taloon Kruununhakaan. Miksi Kruununhaassa on niin paljon kummituksia? Keitä? Miksi toiset palaavat kummittelemaan ja toiset eivät? Miksi Ruiskumestari alkoi kummitella? Anna Finnilän haastattelu lähettiin osana Tiedettä vai taikaa? -lähetystä. Tiedettä vai taikaa? toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.
2. Juhani Merimaa muistelee ja neuvoo
Kun lopputyölähetyksiä suunniteltiin, Tuomas ja Olli, Festariradion isännät, kysyivät muilta kurssilaisilta: kuka on Suomen festariguru? Vastaus tuli tykkinä: Juhani Merimaa, Tavastian isä. Mikä on ollut Merimaan ikimuistoisin oma festari? Ankkarock? Ruisrock? Minä vuonna? Mikä on ollut paras, mikä haastavin bändi tuottaa ja toteuttaa? Juhani Merimaan haastattelu lähettiin osana Festariradio -lähetystä. Festariradio toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014 ja jalostettuna versiona Kaupunkiradiossa toukokuussa 2014.


3. Astrologin luona
Mimmi halusi ymmärtää astrologiaa. Mitä astrologia on? Mitä tekemistä sillä on lehtihoroskooppien kanssa? Onko mitään? Miksi astrologien luo mennään? Piti kokeilla itse. Ammattiastrologi Kirsi Halla-Seppälä kutsui Mimmin luokseen ja teki Mimmille tähtikartan. Syntymäkartasta tuli ympyränmuotoinen kuvio, jonka sisällä oli erilaisia sektoreita, ympyröitä, viivoja ja astelukuja. Tällainen. Kuuntele.
Kirsi Halla-Seppälän haastattelu lähettiin osana Tiedettä vai taikaa? -lähetystä. Tiedettä vai taikaa? toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.
4. Aikaero – elinkautisvankien kanssa tehty teatteriteos
Maija kävi Kansallisteatterin Willensaunassa katsomassa Aikaero-teoksen. Aikaero on tehty Keravan vankilan elinkautisvankien tekstien pohjalta. Kansallisteatterin kiertuenäyttömän ohjelmistoon kuuluvat esitys kiertää Suomen vankiloissa kevään ja kesän 2014. Miten Aikaero käytännössä tehtiin? Minkälaista oli työskennellä vankilassa? Maija tapasi ohjaaja Kaisa Korhosen ja säveltäjä-muusikko Altti Uhleniuksen heti esityksen jälkeen.
Korhosen ja Uhleniuksen haastattelu lähettiin osana Rikosradio-lähetystä. Rikosradio toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.

5. 20 vuotta vanginvartijana
Kylli Kylliäinen on työskennellyt Hämeenlinnan avovankilassa vuodesta 1994. Iida tapasi Kylliäisen Hämeenlinnan asemaravintolassa ja sai vihdoin tietää, minkälaista vanginvartijan työ oikeasti, arjessa, käytännössä on. Mikä on vanginvartijan rooli suhteessa vankeihin? Minkälaiset hetket ja ihmiset jäävät mieleen?
Kylliäisen haastattelu lähettiin osana Rikosradio-lähetystä. Rikosradio toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.
6. Poliisina 50-luvulla
Mitä poliisit tekivät 50 vuotta sitten? Ajelivat hevosilla? Söivät pullaa? Miten poliisin työ on muuttunut vuosien aikana? Ida matkusti Forssaan tapaamaan jo eläkkeelle jäänyttä 78-vuotiasta Ollia. Poliisiherran paras keikkamuisto tapahtui eräänä lumimyrskyisenä yönä, kun koko kaupunki oli pysähtynyt lumen alle.
Poliisin haastattelu lähettiin osana Rikosradio-lähetystä. Rikosradio toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.

7. Hyvänonnen huivi
Taikausko rikastaa elämää. Tai rajoittaa elämää. Osiiris kulki halki kaupungin ja kysyi: Mikä tuo ihmisille huonoa onnea? Mikä tuo hyvää onnea?
Taikauskogallup lähettiin osana Tiedettä vai taikaa? -lähetystä. Tiedettä vai taikaa? toimitettiin HattuRadiossa huhtikuussa 2014.Syksyn 2013 radiojuttuja
1. Kotipaikka: yömaja
Mitä tapahtuu, kun on talvi ja kotia ei enää ole? Minkälaista on nukkua ja lopulta asua yömajassa? Emil kävi Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa ja tapasi Timon. Miten Timosta tuli ensisuojan asukas? Miten ensisuoja muuttui karuksi asuntolaksi? Miten yömajoissa ja asuntoloissa pysyy järjissään? Mitä tapahtuu nyt?
Timon haastattelu lähetettiin osana Yöradio-lähetystä. Yöradio toimitettiin syyskuussa 2013 HattuRadiossa.
2. Töissä tansanialaisessa orpokodissa
Carita Kinnunen lähti tammikuussa 2013 vapaaehtoistöihin Mufindiin. Mitä puoli vuotta tansanialaisessa orpokodissa teki nuorelle porvoolaiselle naiselle? Miten työpaikka järjestyi? Mikä oli ihmeellisintä, erilaisinta, hämmentävintä, pelottavinta, koskettavinta, suurinta ihmisyyttä? Miltä tuntui palata Suomeen? Emilia ja Jenny tapasivat Caritan syyskuussa 2013.
Carita Kinnusen haastattelu lähetettiin osana Matkaradio-lähetystä. Matkaradio toimitettiin syyskuussa 2013 HattuRadiossa.

3. Fighting the Nazis
Vääriä vuosilukuja, vääriä syntymäpäivänumeroita, virheitä nekrologissa, villejä suomennoksia… Toimitustyön pitäisi pitää paikkansa. Mutta toimittajat ovat ihmisiä. Ja ihmiset mokaavat. Mitä sitten tapahtuu? Mitä virheiden kohteet tekevät? Mitä toimitus tekee? Maiju tapasi HS:n kulttuuritoimittaja Mari Koppisen.
Mari Koppisen haastattelu lähetettiin osana Kämmiradio-lähetystä. Kämmiradio toimitettiin syyskuussa 2013 HattuRadiossa.
4. Mitä tapahtuu, kun koomikko mokaa?
Jutun ainekset: stand up -ilta Bar Milenkassa, keikanjälkeinen hetki, haastattelijoina Maiju ja Minni, haastateltavana postinkantaja, stand up -koomikko ja Naurun tasapaino -mies Joonas Korhonen. Mitä tapahtuu, kun kesken esityksen tulee täydellinen bläkäri? Miltä tuntuu, kun aloittelevan koomikon yhdellekään jutulle ei naureta? Miten mokat paikataan? Joonas, anna Kallion koomikoille vinkkejä.
Joonas Korhosen haastattelu lähetettiin osana Kämmiradio-lähetystä. Kämmiradio toimitettiin syyskuussa 2013 HattuRadiossa.

5. Isac!!!!!!!!!!!!!
Isac Elliott ikkunassa! Faneja katolla! Kaksi vuorokautta keikkajonossa. Äänihuulet turtana. Anni jalkautui Isac Elliotin keikkajonoon Kaapelitehtaalle. Juulia, Hilkka ja Janita kertovat, miksi Isac on maailman paras nuori mies.
Fanien haastattelu lähetettiin osana Faniradio-lähetystä. Faniradio toimitettiin syyskuussa2013 HattuRadiossa.
6. Lana Del Rey, 30 Seconds to Mars, Paloma Faith…
Millaista on tehdä töitä tähtien kanssa ja järjestää heidän fanitapaamisiaan? Sonja tapasi Peppi Lankisen, joka on järjestänyt Universal Musicin promoottorina muun muassa Justin Bieberin ja beliebereiden kohtaamisia. Nykyisin Lankinen on YleX:n musiikkipäällikkö – ja monen artistin fani edelleen. Siksi, ensiksi: mikä on Lankisen oma hienoin fanikokemus? Peppi Lankisen haastattelu lähetettiin osana Faniradio-lähetystä. Faniradio toimitettiin syyskuussa2013 HattuRadiossa.


Lukuvuoden 2012-2013 radiojuttuja

1. Capoeira-elämäntarina
Brasilialainen capoeira-opettaja Cocão on elänyt ja hengittänyt capoeiraa 25 vuotta. Tati Hoikkala jutteli opettajansa kanssa maaliskuisena iltana, kun Capoeira Senzala -ryhmä harjoitteli Helsingin Elias-koululla. Mitä reittejä Cocão on kulkenut Keski-Brasiliasta Helsinkiin?
Juttu Capoeirasta lähetettiin osana Vaihtoehtoelämää-lähetystä. Vaihtoehtoelämää toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa ja jalostettuna versiona toukokuussa 2013 Kaupunkiradiossa.
2. Mitä rakkaus on?
Anniina Kojonen, 17, kysyy. Topi, 6, ja Vili, 4, vastaavat. Miltä rakkaus tuntuu? Mitä ihminen tekee, kun se on rakastunut? Miltä ihminen näyttää, kun se on rakastunut? Minkä ikäisenä voi rakastua? Juttu rakkaudesta ja viisaista nuorista miehistä lähetettiin osana 1 216 748 pienintä -lähetystä. 1 216 748 pienintä toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa ja jalostettuna versiona toukokuussa 2013 Kaupunkiradiossa.

3. Tärkeintä on lähteminen
Toimittaja-kirjailija Matti Rämö on tehnyt kuukausien pyörämatkoja muun muassa Intiaan, Vietnamiin, Jäämerelle, Islantiin ja Etelä-Tunisiaan. Jokaisella matkalla on ollut oma tarkoituksensa. Tärkeintä on lähteminen. Miltä tuntuu päästä perille? Karin Pantieri tapasi Matti Rämön. Matti Rämön haastattelu lähetettiin osana Matkaradio-lähetystä. Matkaradio toimitettiin helmikuussa 2013 HattuRadiossa.
4.Sea Lifen salatut elämät Elina Niemi ja Ella Rautamies tahtoivat tavata Sea Lifen villeimmät kalat. Kaksi legendaa nousi ylitse muiden: seeprahai Mussukka ja meriahven Mikko. Kumpi on vaarallisempi? Tervetuloa meren alle tuimien tarinoiden äärelle. Saako kalaa syödä? Juttu Sea Lifen villeimmistä tyypeistä lähetettiin osana Kalaradio-lähetystä. Kalaradio toimitettiin helmikuussa 2013 HattuRadiossa.

5. Täydellinen ysäriasu
Rebecca Mattsoff tahtoi täydellisen ysäriasun. Osoite: Kalevankadun UFF. Asiantuntijaopas: huippupuvustaja Anna Vilppunen. Mitä hankitaan ihan ensin? Minkälaiset housut, paita, kengät... ? Grunge? Kukkakuosi? Kivipesu? Paituli? Kuka tämän kaiken alun perin loi? Mm. Puhdistus ja Napapiirin sankarit -elokuvat puvustaneen Vilppusen haastattelu lähetettiin osana Ysäriradio-lähetystä. Ysäriradio toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa.
6. Pelastustyössä Estonialla
Estonia upposi 28.9.1994. Laivalla oli 989 ihmistä, joista 852 menehtyi. Tiia Harjula jutteli vihdoin sukulaisensa Pentin kanssa ja kysyi: Mitä silloin tapahtui? Minkälaista oli yrittää pelastaa ihmisiä myrskyisestä merestä? Mitä oli ylipäätään edes mahdollista tehdä? Pelastustöissä Estonian uppoamishetkellä olleen Pentin haastattelu lähetettiin osana Ysäriradio-lähetystä. Ysäriradio toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa.

7. Värttinän 90-luku

90-luku oli Värttinän läpimurtovuosikymmen. Oi Dai -albumi keikkui myyntilistojen kärjessä villeimpien poika- ja tyttöbändien rinnalla. Brasiliassa 250 000 ihmistä hurrasi, vaikka naapurilavalla lauloi Britney Spears. Lotta Kaartinen tapasi 30 vuotta Värttinään johtaneen Mari Kaasisen. Sari Kaasisen haastattelu lähetettiin osana Ysäriradio-lähetystä. Ysäriradio toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa.
8. Omassa vanhassa kodissa
Karoliina Sorjonen mietti pitkään, kuka asuu hänen lapsuudenkodissaan nyt. Miltä siellä tuntuu asua? Miten joku toinen ihminen teki siitä omansa kotinsa? Kuinka kauan kesti, että asunnosta tuli koti? Jäikö sinne jälkiä minusta ja meistä? Piti soittaa ovikelloa. Juttu paluusta vanhaan kotiin lähetettiin osana Himoissa-lähetystä. Himoissa toimitettiin helmikuussa 2013 HattuRadiossa.

9. Naiset yössä, osa 1

Millaista oli ravintolaelämä 60-80-lukujen Helsingissä? Miten piti käyttäytyä? Miten piti pukeutua? Mikä oli naisen paikka? Mitä sai tehdä ja mitä ei? Kenen kanssa liikkua ja kenen ei? Valpuri Alanen selvitti kaupunkisiskojen baarietiketin. Kati Selänniemi Hotelli- ja ravintolamuseosta auttoi. Juttu 60-80-lukujen ravintolaelämästä lähetettiin osana Naiset Helsingin yössä -lähetystä. Naiset Helsingin yössä toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa ja jalostettuna versiona toukokuussa 2013 Kaupunkiradiossa.
10. Naiset yössä, osa 2
Pitkiä elokuvaöitä, vanhan liiton portsareita, turvallisia kantapaikkoja, kaikkialla savua. Rosa Uusikylä tapasi museolehtori Leena Hannulan, joka opiskeli 70-luvun lopulla Taideteollisessa korkeakoulussa ja eli sen mukaista elämää. Minkälainen oli 70-luvun Helsinki? Miltä siellä tuntui? Leena Hannulan haastattelu lähetettiin osana Naiset Helsingin yössä -lähetystä. Naiset Helsingin yössä toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa ja jalostettuna versiona toukokuussa 2013 Kaupunkiradiossa.

11. Mä leikin!

Te voitte olla ritareita, pojat! Ja mä olen lohikäärme! Essi Haara kävi päiväkoti Aapeli-Avoimessa Riihimäellä. Ovatko leikit muuttuneet 15 vuodessa? Jos pitäisi keksiä ihan oma leikki, mitä siinä tapahtuisi? 3-5-vuotiaille kerholaisille leikki on päivän työ. Lastentarhanopettaja Sanna Riihelän ja kerholaisten haastattelu lähetettiin osana 1 216 748 pienintä -lähetystä. 1 216 748 pienintä toimitettiin huhtikuussa 2013 HattuRadiossa ja jalostettuna versiona toukokuussa 2013 Kaupunkiradiossa.

12. Iskurepliikkigallup

Helmiä, terroristeja, jääpaloja, vaatteita lattialla, magneetteja… Mikä on paras iskurepliikki, jonka olet kuullut? Kenelle se sanottiin? Kuka sen sanoi? Toimiko? Riikka Palimo metsästi kaupungin parasta iskurepliikkiä eräänä syyskuisena iltana. Iskurepliikkigallup lähetettiin osana IskuFM-lähetystä. IskuFM toimitettiin lokakuussa 2012 HattuRadiossa.


lukuvuoden 2011-2012 radiojuttuja
 
1. 1. Miten elokuvien äänimaailma syntyy?
Kuuntele osa 1 - Kuuntele osa 2

Elias Riipinen tapasi äänisuunnittelija Kössi Väntäsen, joka on tehnyt yli 20 vuotta ääniä suomalaisiin fiktioihin, dokumentteihin ja tv-sarjoihin. Miten taikatemppu käytännössä tehdään? Miten äänisuunnittelija näppäilee katsojan alitajuntaa? Mm. Varasto ja Raja 1918 -elokuvien äänet tehneen Väntäsen haastattelu lähetettiin osana Ääniradio-lähetystä. Ääniradio toimitettiin huhtikuussa 2012 HattuRadiossa ja toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
2. Salakaupassa
Keskellä Helsingin hälyä ja liikennettä on piilopaikka: pieni lasikoppikauppa, jonka kaikki käytännössä näkevät mutta jonka harva oikeasti huomaa. 5x5 metrin kopissa keskellä keskustaa toimii Salakauppa. Mikä Salakauppa? Missä? Seuraa Milla Piiroista. Juttu Salakaupasta lähetettiin osana Salapaikat-lähetystä. Salapaikat toimitettiin helmikuussa 2012 HattuRadiossa ja uutena Lähden salaa -versiona toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
3. Mitä ihmiset piileskelevät?
Miksi ihminen menee piiloon? Missä on hyvä olla piilossa? Sirja Eskelinen kysyi. Viisi viisasta ihmistä vastasi. Minne sinä menisit piiloon? Minkälaisia asioita? Piilogallup lähetettiin osana Salapaikat-lähetystä. Salapaikat toimitettiin helmikuussa 2012 HattuRadiossa ja uutena Lähden salaa -versiona toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
4. Runoilija Eeva Kilpi
Jos et tunne runoilija Eeva Kilpeä, aloita tästä. Kilpi on yksi koskettavimmista ja viisaimmista suomalaisista naisista. 84-vuotias monesti palkittu runoilija kutsui Vilhelmiina Koskisen kotiinsa. Kysymys kuului, mistä runoilijan tekstit syntyvät. Eeva Kilpi lukee muistiinpanojaan ja kertoo. Kilven haastattelu lähetettiin osana Sanaradio-lähetystä. Sanaradio toimitettiin huhtikuussa 2012 HattuRadiossa ja toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
5. Mikä on kauneinta, mitä sinulle on sanottu?
Kuka sen sanoi? Milloin? Miltä se tuntui? Julia Martiskainen tapasi viisaita vanhuksia ja viisaita lapsia ja kysyi: mikä on kauneinta, mitä sinulle on sanottu? Tarinoissa on ihmisen elämä sodasta syntymään ja uudesta koirasta uuteen ihmiseen. Kauneimpien sanomisten gallup lähetettiin osana Sanaradio-lähetystä. Sanaradio toimitettiin huhtikuussa 2012 HattuRadiossa ja toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
6. Anni Sinnemäki ja sanojen voima Emilia Kettu Toivanen tapasi Anni Sinnemäen. Keitä kirjoittajia Sinnemäki ihailee? Mikä heissä on tehnyt häneen suurimman vaikutuksen? Miksi on tärkeää kirjoittaa maailman epäkohdista ja mitä voi tehdä rasistiselle puheelle? Keskustelu sanojen voimasta alkaa 1900-luvun alun Venäjältä ja päätyy helsinkiläiseen ratikkaan. Sinnemäen haastattelu lähetettiin osana Sanaradio-lähetystä. Sanaradio toimitettiin huhtikuussa 2012 HattuRadiossa ja toukokuussa 2012 Kaupunkiradiossa.
7. Alastonmallina Ina Rautiainen tapasi 50-vuotiaan kuvataidemallin. Miten alastonmalliksi eli eläväksi malliksi tullaan? Mikä on kokeneen mallin mukaan fiksu ikä aloittaa? Miltä mallina olo ja omien kuvien näkeminen tuntuu? Juttu alastonmallista lähetettiin osana Alastomuus-lähetystä. Alastomuus toimitettiin helmikuussa 2012 HattuRadiossa. 8. Harjutorin saunassa (Juttu valitettavasti tuhoutunut kovalevyn mukana.)
Vuonna 1928 valmistunut Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Jussi Järvilehto istui miesten vuoroon. Juttu Kotiharjun saunasta lähetettiin osana Alastomuus-lähetystä. Alastomuus toimitettiin helmikuussa 2012 HattuRadiossa.

9. Ei nukuta
4–10 prosenttia aikuisista kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta. Suomessa ollaan unettomampia ja syödään enemmän unilääkkeitä kuin muissa Euroopan maissa. Mistä unettomuus johtuu? Mihin unilääkkeiden teho käytännössä perustuu? Mitä muuta voi tehdä kuin syödä lääkkeitä? Annica Sivula kysyy. Kuntoutuksen erikoislääkäri Jarmo Anttila vastaa. Juttu unettomuudesta lähetettiin osana Helsingin yö -lähetystä. Yöradio toimitettiin huhtikuussa 2012 HattuRadiossa.
10. Salamipizzalla
Tiia Kekäläinen meni Käpylän Pizza Kebabiin ja tilasi kaksi salamipizzaa. Seuraava tilaus kuului: tulisin keittiöön, kun ne tehdään. Miten syntyy paras taikina? Kuinka kauan pizza on uunissa? Kuuntele koko taideteos pullasta pöytään. Juttu käpyläläisestä pizzakeittöstä lähetettiin osana Pizzaradio-lähetystä. Pizzaradio toimitettiin helmikuussa 2012 HattuRadiossa.


Kuvat: Kaisa Osola ja Anni Lavi.