Lento

Lento-musikaali

Katso tästä musikaalin käsiohjelma!

Lento on Kallion lukion ja Helsingin opetusviraston Suomi 100 -suurproduktio. Musikaalin kantaesitys Savoy-teatterissa 24.4.2017 on yli sadan opiskelijan taidonnäyte.

Mitä käy, kun menettää isoveljen, lapsen, poikaystävän? Miten pärjää, kun jokainen suree tavallaan ja suru alkaa erottaa? Saako luurangolle nauraa? Milloin rakkaus voittaa? Oletko siellä, jos opin lentämään?

Lento on musikaali suurimmasta menetyksestä ja sitäkin suuremmasta rakkaudesta. Menetys ja suru yhdistettynä musikaalin tyylilajiin ja kahdeksan oppiaineen yhteistyöhön on poikkeuksellinen kokonaisuus. Kirjailija Emilia Lehtisen käsikirjoittama, lukiolaisten säveltämä ja seitsemän taidepe-dagogin ohjaama musikaali käsittelee menetystä armollisella ja lempeän anarkistisella otteella.

Lento kertoo 6-vuotiaasta Ellistä, joka menettää yllättäen isoveljensä Veetin. Kun Veeti on poissa, vanhemmat, muut aikuiset ja Veetin tyttöystävä Ilona surevat kaikki omilla tavoillaan. Koska ku-kaan ei kunnolla kerro Ellille, missä Veeti on, hän käärii hihat ja lähtee etsimään. Etsintäretki vie Ellin seikkailulle, jossa rakkaus ja riemu kumpuavat samasta lähteestä kuin suurin kaipaus.

Elli: “Kuoletko säkin äiti nyt?” Äiti: “Miten sä sellaista ajattelet?” Elli: “No kun sanoit isälle, että sun sydän on särkynyt.”

Lento-teoksen taustalla on kirjailijan oma menetys. Käsikirjoitus on työstynyt 20 vuotta. Musikaalia on dramatisoitu Kallion lukiota varten kaksi vuotta. Produktion näyttelijät, tanssijat, säveltäjät, muu-sikot, lavastajat, puvustajat ja teknikot valittiin keväällä 2016. Jokainen opiskelija, jonka opinnot oli-vat otollisessa vaiheessa, saattoi päästä mukaan. Kallion työskentely ei perustu tähtihenkisiin pää-sykokeisiin.

"Elli, tehdäänkö sellainen sopimus, että vaihdellaan meidän Veeti-muistoja aina jos tuntuu siltä, että ne alkaa kadota meiltä? Jos on jotain ekstrahienoja omia salaisia, niin ei ole pakko vaihtaa. Saa pitää ikiomana. Kättä päälle?”

Savoy-teatterin lavalle rakentuu ilmiöistä pakollisin: kuolema. Voiko siihen valmistautua? Voiko sen kanssa pärjätä? Miten tukea läheistä, kun kaikki kääntyy ylösalaisin? Lennon työprosessi on ollut tutkiva ja avoin. Käsikirjoittaja on ollut konsultoitavissa. Säveltäjät ovat istuneet harjoituksissa ja tehneet muutoksia pitkin matkaa. Koskaan ei ole peilattu pelkkää omaa napaa. Pian on valmista. Mennään!

“Relaa, kelaa, kaikki delaa Ei mitään välii miten sä sun kortit pelaat Sitten kun löytyy se viimeinen rasti, samaa jamaa Hamaan tulevaisuuteen asti”

Lento ei kerro, miten surra tai selvitä oikein. Lento on välähdys ja aavistus siitä, että vaikka jotain menettää pysyvästi, rakkaus jää.

Esitysajat Savoy-teatterissa, Kasarmikatu 46–48
Ma 24.4. klo 15 kutsuvierasnäytäntö (varattu)
Ma 24.4. klo 19 ensi-ilta
Ti 25.4. klo 15 ja 18
Ke 26.4. klo 13 ja 18
To 27.4. klo 9 ja 13
Pe 28.4. klo 9 ja 13

Teoksen käsikirjoitusta on kommentoinut sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen, joka ohjaa vertaistukiryhmiä perheenjäsenen menetyksen kokeneille lapsille. Hänen mukaansa Lento sopii kaikenikäisille: "Olennaista on, että lapsen kanssa musikaaliin tuleva aikuinen kertoo lapselle jo etukäteen teemasta ja pitää huolta siitä, että esityksen jälkeen on rauhassa aikaa jutella yhdessä sen herättämistä ajatuksista ja tunteista.”

Lentokoulun puikoissa:

Teatterin lehtori Annemari Untamala (ohjaus, dramaturgia), Musiikin lehtori Matias Harju (säveltäjien, orkesterin ja äänisuunnittelun ohjaus), Tanssin lehtori Mirva Mäkinen (koreografia ja tanssien ohjaus), Musiikin opettaja Markus Sidoroff (laulujen ohjaus), Kuvataiteen lehtori Aija Viita (lavastuksen ohjaus), Kirjailija ja elokuvaopettaja Emilia Lehtinen (käsikirjoitus, dramaturgia), Valotekniikan opettaja Carita Elko (valosuunnittelun ohjaus), Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Niina Väntänen (opiskelijatuotannon ohjaus)

Lennon maskeerauksesta ja kampauksista vastaavat Stadin ammattiopiston opiskelijat ohjaajinaan Johanna Taskinen ja Heli Råglund. Puvustuksen suunnittelevat ja toteuttavat Kallion lukion opiskelijat. Tiedotustyössä auttaa Kallion lukion KirjaKallio-hankkeen pieni iskuryhmä, jota ohjaa puheilmaisun ja radiotyön opettaja Kaisa Osola.

“En osaa antaa lohtua, ei tahdo sanat tulla. Kahvikuppi tärisee, ja suolaista on pulla.”

Kuvat: Maija Alander, Siiri Sainio ja Vilppu Rantanen