kevatyo

Millä mielellä muuttolintu palaa kotiin?
Ketä vampyyri oikeasti rakastaa?
Missä liemissä teekkarin tupsu kastuu vappuyönä?
Ja jos ei oikein enää muista, missä on Esplanadi,
voiko silloinkin vielä rakastaa?
No daah!

Keväällä 2010 toteutettu massiivinen Kevätyö oli kirjallisen ilmaisun, tanssin, musiikin ja puheilmaisun yhteistyöproduktio. Huhtikuinen Kevätyö oli jatkoa marraskuiselle Syysyö-esitykselle. Kevätyö-produktio rakennettiin samaan Helsingin kaupunginmuseon Yö-näyttelyyn kuin Syysyö. Syysyö pimeni ja pelotteli. Kevätyö paikkasi painajaiset ja toi Sederholmin talon Yö-näyttelyyn lempeä, vipinää ja vispiläkauppaa. Myös kevätyötyötämme valaisi museolehtori Hilkka Vallisaari.

Kevätyö sisälsi kahdeksan tanssillismusiikillispuhetaiteellista draamakierrosta:
VAMPYYRIRAKKAUTTA eli Kevätyön kolmiodraama
VANHUKSET
P1551k537 eli D44
ITSEMURHAAJAT
SUSI & CITYKANIT
ULLE & CAROLA
MOPOPOJAT
VAPPUYLIOPPILAAT
sekä useita itsenäisiä tanssi-, musiikki- ja runoteoksia. Kevätyö oli ennemmin festivaali kuin yksittäinen esitys. Kevätyö oli pienten teosten suuri kokonaisuus. Kukaan ei nähnyt kaikkia esityksiä. Niin paljon tapahtui samanaikaisesti. Esityskonsepti oli ennenkuulumaton, kaunis, kaksijakoinen ja kenties hivenen kaoottinen.

Stadilaisia tarinoita ihastumisesta, rakkaudesta, valosta, keulimisesta ja siitä, voiko kevätyöstä selvitä hengissä, esitettiin yhteensä seitsemän kertaa. Kevätyön esityspäivinä 15.4.–22.4. Sederholmin talossa kävi 695 ihmistä.

Kevätyön käsiohjelma (pdf-linkki).

Kuvat 1-12 Juho Nurmi, 13-18 Hilkka Vallisaari