Kadun varrella

PU9 ja KIL9 goes Helsinki 1880-1930

Kirjallisen ilmaisun ja puheilmaisun yhteinen prokkis paneutui 1880-1930- lukujen Helsinkiin. Mitä tehtiin? Juhlittiin. Opiskelimme 1880-1930- lukujen juhlia ja juhlien nimissä rikoksia, rakkauksia, seurapiirielämää, katuelämää, jäätelökauppaa ja deittailukäytäntöjä.

Killiläiset kirjoittivat monologeja ja pieniä kohtauksia. Tietoa hankittiin museoista, museoiden backstageilta ja ympäri kaupunkia. Meille järjestettiin omia opaskierroksia, ja museolehtorimme Leena Hannula (Sinebrychoffin taidemuseo) ja Hilkka Vallisaari (Helsingin kaupunginmuseo) kertoivat enemmän kuin ehdimme kysyä. Puhislaiset työstivät tekstit esityksiksi ja treenasivat pitkin poikin Sinebrychoffin kummallisia saleja, käytäviä ja kellareita.

Työn tulos: reilun tunnin mittainen juonnettu draamakierros Sinebrychoffin taidemuseossa. Esityskertoja seitsemän. Jokaisessa esityksessä 18 kohtausta: flirttailua yli vuosisatojen, seurapiiripianismia, ruokasnobeja, kulttuurisnobeja, viuhkakielisiä uutisia, katujätkiä, pirtukeisari, Suomen ensimmäinen elokuvailta...

Kallion työ oli osa laajempaa Kadun varrella -projektia (2007-2009), johon kuuluu kouluja ja museoita Helsingistä ja Tukholmasta.

Kuvissa siffiläisiä esityksissä ja harjoituksissa marras-joulukuussa 2007.

Katso tästä myös joulujuhlakuvat.