KirjaKallio 2013-2014

Kallion lukio toteutti syksyllä 2012 neljä päivää ohjelmaa Helsingin Kirjamessuille. Koko Louhi-lava, kaikki sen ohjelma, oli opiskelijoiden käsialaa. Syntyi uutta, rikasta, raikasta, villiä, kunnianhimoista kirjallisuustyötä. Kirjamessut innostui ja tahtoi jatkaa. Me innostuimme ja tahdoimme jatkaa.

Lokakuussa 2013 jatkettiin. Koko Louhi-lavan toiminta oli jälleen kalliolaista käsialaa. Kirjallisen ilmaisun ja puheilmaisun yhteispeli räjäytti pankin. Kirjailijoilla, yleisöllä, messuilla, meillä ja kirjallisuudella oli hauskaa ja koskettavaa. Syntyi neljä päivää pelotonta läsnäoloa teksti edellä.
KirjaKallio toteutti lokakuun 2013 Kirjamessuilla yli 40 kirjailijahaastattelua. Osana jokaista haastattelua nähtiin myös puhetaide-esitys: monologi tai dialogi käsillä olleesta teoksesta. Joka päivä käytiin myös laajempi paneelikeskustelu tai kaksi. Keskusteluissa eri alojen asiantuntijat (elokuvataiteesta politiikkaan, journalismista teatteriin, esikoiskirjailijuudesta kirjallisuusmammutteihin) puhuivat mm. dystopioista, identiteetistä, käsikirjoittamisesta ja huumorista. Lauantai-iltana järjestimme lavarunousklubin. Koko Louhi-lavan ohjelma löytyy edelleen Messulehdestä 2013.

Kirjamessujen päätteeksi KirjaKallio lahjoitti kaikki Louhi-lavan työssä käytetyt kirjat Sophie Mannerheimin sairaalakoululle.

KirjaKallio eli halki messujen Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Twitter- ja Instagram-tilit ovat hetken tauolla. Ne odottavat syksyä, sillä KirjaKallio vastaa jälleen lokakuun 2014 Kirjamessuilla koko Louhi-lavasta. Tavoite tuttu ja kirkas: tuoda kirjallisuutta ja sen monia ulottuvuuksia lähemmäs yläkoululaisia ja lukiolaisia. Teksti edellä. Villisti, älykkäästi, tutkivasti, pelottomasti.

KirjaKallion Facebook, ei ole tauolla. Miksi? Siksi, että KirjaKallio-produktio laajenee laajenemistaan. Teemme yhteistyötä kustantamojen, kirjallisuusjärjestöjen ja kulttuurilaitosten kanssa. Meneillään on rikas kevät:

  • Kustannusyhtiö Otava julkaisi 10.1.2014 nuortenromaanin kirjoituskilpailun kaikille, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta nuorille. Kilpailun kuusihenkiseen tuomaristoon kuuluu kaksi KirjaKallion opiskelijaa. Voittajaromaanista tehdään myös näytelmä Kansallisteatteriin syksyllä 2015 yhteistyössä Kallion lukion kanssa.
  • KirjaKallion opiskelijat bloggaavat halki kevään, kahdesti kuussa, Otavan Kulma-blogissa . KirjaKallion ensimmäinen eteerinen postaus julkaistaan viikon 11 alussa.
  • KirjaKallion opiskelijat bloggaavat kirjallisuudesta myös YLE Summerin blogissa halki kevään.
  • KirjaKallio toteuttaa Happi Poetry Jam -lavarunousklubin perjantaina 11.4.2014 yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton ja Helsinki Poetry Connectionin kanssa. Lisää tietoa klubista mm. KirjaKallion Facebookissa ja yhteistyökumppaneiden sivuilla.
  • Syksyllä 2013 alkanut yhteistyö Bazar Kustannuksen kanssa jatkuu keväällä 2014. KirjaKallion opiskelijat toteuttavat tapahtumakiertueen (mm. Kallion kirjastossa ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kesäpäivillä), joka perustuu Leningradin piirityksestä selvinneen 16-vuotiaan Lena Muhinan päiväkirjoista julkaistuun teokseen Piirityspäiväkirja. Lisää tietoa keskiviikkona 26.3. alkavasta kiertueesta mm. KirjaKallion Facebookissa ja yhteistyökumppaneiden sivuilla.

Lisäksi KirjaKallion runoklubille syntynyt Laura Eklund-Nhagan spoken word -esitys rasismista voitti Rasisti on pahisti -videokilpailun. KirjaKallion opiskelijat olivat mukana myös HS Teeman Kirjoittaminen-numerossa.

Tällaista olemme tehneet. Tällaista teemme nyt.
Kiitos kaikki yhteistyökumppanit ja kirjallisuuden ystävät!

Kuvissa on KirjaKallion opiskelijoita ja vieraita Kirjamessuilla 2013, Kallion kirjaston Nenäpäivässä, HS Teeman Kirjoittaminen -numerossa sekä Bazar Kustannuksen ja Kymppikirjaston tapahtumassa, jossa KirjaKallio haastatteli kuubalais-yhdysvaltalaista bestseller-kirjailija Cecilia Samartinia ja teki puhetaidetta Samartinin teoksista. Kuvat: Carolina Mobarak ja muutama tuntematon kirjakalliolainen kuvaaja. KirjaKallion logon on tehnyt graafikko Jenni Valo.