Meille vai teille

KIL8, MU13, PU10:
MEILLE VAI TEILLE?

Kotiin. Meille vai teille? oli kirjallisen ilmaisun, puheilmaisun ja musiikin yhteistyöproduktio. Työn nimi oli koti. Kirjallisen ilmaisun opiskelijat kirjoittivat kaikki Meille vai teille? -esitysten tekstit. Puheilmaisun ja musiikin opiskelijat dramatisoivat ja sävelsivät tekstit esityksiksi. Kirjoitustyö alkoi elokuussa 2011, musiikki ja puhetaide helmikuussa 2012. Syntyi kahdeksan itsenäistä teosta, kahdeksan pientä kamaridraamaa:

Onko tässä kodissa mulle paikka?
Koti auki? Koti kiinni? Saako tulla?
Tavarataivas ja selviytymissormus
Missä on koti?
Kilpikonna ilman kuorta
Aivan kuin hän olisi yhä täällä
Kuka täällä määrää?
Yksin kotona

Kaikki kamaridraamat sisälsivät sekä puhetaidetta että musiikkia. Kaikki sanat, sävellykset ja sanattomuus olivat opiskelijoiden omaa käsialaa. Viisi kahdeksasta kamaridraamasta esitettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Meille vai teille? -esitysten kodeissa rakastettiin, riideltiin, nautittiin, kaivattiin, naurettiin, itkettiin. Kotiin palattiin. Kodista piti lähteä. Koti oli yksinäinen. Koti oli yhteinen. Pienestä tuli suurta. Suuresta tuli pientä. Yksityisestä tuli yleistä ja yleisestä yksityistä. Yksi oli koditon. Toinen etsi ja etsi. Kaivelimme. Kosketimme. Jäi kotiinviemisiä.

Meille vai teille? -produktiota esitettiin huhti–toukokuussa 2012 Turussa, Tukholmassa ja Helsingissä. Katso tästä pitkän turnéen kaikki villit keikkapaikat (pdf). Kallion kotityö (Meille vai teille? ja Helsinki Home -produktiot) oli osa museoiden ja koulujen välistä kansainvälistä yhteistyöprojektia Kotoa käsin – Hemifrån. Projektiin kuuluivat Helsingissä Sinebrychoffin taidemuseo ja Kallion lukio, Turussa Museet Hem ja Turun Suomalainen Yhteiskoulu sekä Tukholmassa Hallwylska Museet. Kiitos kaikki tärkeät kotityökumppanit! Saimme paljon. Teimme paljon. Kalliossa Meille vai teille? -kirjoittajia ohjasi Eva Havo, -säveltäjiä ja -muusikoita Matias Harju ja -puhetaiteilijoita Kaisa Osola.

Katso kahdeksan eri Meille vai teille? -kamaridraaman tarkat tiedot (kirjoittajat, säveltäjät, muusikot, puhetaiteilijat) produktion käsiohjelmasta (pdf).

Kuvissa Meille vai teille? -kotitaiteilijoita harjoituksissa ja keikoilla ympäri Helsinkiä, Turkua ja Tukholmaa. Kuvat: Milka Räisänen, Sonja Sinisalo, Matias Harju, Adele Hyry, Hilma Kiuru.