Puhekilpailu 2017

Kallion lukion perinteinen puhekilpailu käytiin perjantaina 3.3. Kiitos kaikki puhujat. Kiitos erinomainen yleisö. Kiitos kolme tuntia istunut raati. Mistä puhuttiin? Tästä:

Elina: "Joka kolmas yli 65-vuotias kokee olevansa yksinäinen. Me nuoret voidaan muuttaa tilannetta. Soita ukille tai isotädille. Kysy ja kerro. Puhelimeen tarttuminen ei vaadi paljoa. -- Mulla on isovanhempien ja isoenojen kanssa yhteinen WhatsApp-ryhmä 'Viipurin rinkeli'. -- Ikä on meidän ystävyydessä vain numero. Olen matkustanut Ukin kanssa kahdestaan Euroopassa, ja meillä on sama maku tv-sarjoissa. - - Olen oppinut isovanhemmiltani paljon omista arvoistani ja sukumme historiasta. Haluan jakaa sen myös omille lapsilleni. -- Ei olla niitä, jotka surkuttelee hautajaissa, kuinka olisi pitänyt nähdä useammin. Muistellaan, mitä kaikkea kerkesimme yhdessä kokea."

Matias: ”Kerron tilanteista, joissa olen toiminut rasistisesti. Toivon että mietitte, oletteko joskus tehneet samoin. - - Pahinta rasismia on se rasismi, jota me ei itse edes huomata tai tiedosteta, vaikka me tahdotaan olla avoimia.”

Siru: ”Olen saanut Kalliosta mittaamattomasti hyviä muistoja. Niiden rinnalla on paljon asioita, joita en koskaan tehnyt, vaikka olisin halunnut – koska pelkäsin epäonnistuvani. - - Epäonnistumisen pelko on mitä luonnollisin asia. Harmillisen samaistuttava. - - Epäonnistumisista oppii jopa enemmän kuin onnistumisista. - - Olen päättänyt ottaa haltuun kyvyn epäonnistua. Olen päättänyt ottaa halun ohjaamaan elämääni epäonnistumisen pelon sijaan. Toivon, että jokainen teistä uskaltaa lähestyä omia unelmiaan, sillä se, joka kuuntelee pelkojaan halujen sijasta, ei tule koskaan elämään sellaista elämää, joka hänelle todella kuuluisi.”

Iiris: ”Koska kansalaisaktivismi puuttuu meidän opetuksesta nykyään lähes täysin, monelta nuorelta puuttuu myös ne väylät, joiden kautta voisi oikeasti vaikuttaa yhteiskuntaan. Miten kukaan voisi innostua jostain, mistä ei tiedä? -- Siinä missä 70-luvulla lapset vietiin koulun pihalle harjoittelemaan työväenluokan mielenosoitusta, meillä viedään lapset INNODAYhin ja tehdään niistä kilpaa rahaa tuottavia tulevaisuuden yrittäjiä. Pelkät start upit ei kuitenkaan riitä esimerkiksi niiden lukuisten ympäristökriisien taltuttamiseen, jotka uhkaa jo meidän sukupolvea. Tarvitaan aktiivisia kansalaisia.”

Puhekilpailun 2017 voitti Elina Kanerva. Toisen sijan jakoivat Siru Pikkarainen ja Matias Kivipuro. Kunniamaininnan vahvimmasta valmistellun puheen ja ex tempore -puheen yhdistelmästä sai Iiris Laisi. Yleisöäänestyksen voitti Elina Kanerva.

Kiitos palkinnoista, Kallion lukion ystävät ry Kyyry.

Kiitos innostuneesta ja perinpohjaisesta työstä, raati 2017: apulaisrehtori Ari-Pekka Niemi, opettaja Anu Laitinen, opiskelija Heta Suutari ja HS:n toimittaja sekä HS:n Musta laatikko -puhetapahtumasarjan äiti ja tuottaja Riikka Haikarainen.

Kiitos erinomaisista kuvista nopealla aikataululla, Vilppu Rantanen.