Commedia dellArte

Commedia dell’Arte on Italiassa 1500-luvulla syntynyt teatterisuuntaus. Italiassa oli useita teatteriseuruita, jotka kiersivät hauskuuttamassa kansaa. Se perustuu karikatyyrisiin hahmoihin ja improvisaatioon. Hahmoilla on usein tarkasti määrätyt suhteet toisiinsa ja ilmaisu on hyvin kehollista. Commedia dell’Arte on vaikuttanut mm. Moliéren ja Dario Fon komedioihin.

Kallion lukiossa järjestettiin alkuvuodesta 2005 Katri Kostiaisen ohjaama Commedia dell’Arte -kurssi. Kurssilla oli asiantuntijaohjaajana myös Kazimir Kolesnik. Kurssi huipentui tapahtumapäivässä esitettyyn demoesitykseen.

Kurssilla olleet opiskelijat Kati Niemi, Mira Salonen ja Mikko Semi innostuivat Commedia dell’Artesta ja halusivat jatkaa commedioimista myös kurssin jälkeen. He pääsivät erääseen seminaariin esiintymään ja seminaari poikikin muutaman keikkapyynnön. Keväällä 2005 he päättivät virallistaa teatteriryhmänsä ja perustivat Teatteri Tirskun. Syksyn korvilla Teatteri Tirsku virallistettiin Teatteriyhdistys Tirsku ry:ksi. Tämän jälkeen he ovat laajentaneet kohtausrepertuaariaan ja käyneet esiintymässä jopa Oulussa asti. Tirskun commediahahmot ovat kaunis ja itsetietoinen, mutta vähän yksinkertainen Columbine, onnettomassa rakkaudessa riutuva runosielu Pierrot ja rahanahne tyhjänpuhuja Tohtori.

-Mikko Semi